Els bunyols de Quaresma tenen una història que es remunta a l’època medieval i sorgeixen com una tradició culinària profundament arrelada en la cultura catalana. Aquestes delícies fregides es preparen tradicionalment durant el període de Quaresma, que precedeix la Setmana Santa, quan els cristians solen abstreure’s de consumir carn i altres aliments rics com a mostra de penitència i preparació per a la celebració de la Pasqua.
La història dels bunyols de Quaresma està estretament lligada al seu origen religiós. En temps antics, es creia que menjar bunyols era una manera de consumir tots els productes lactis i ous abans del període de dejuni de Quaresma. Així, aquests dolços es van convertir en una opció popular per acomiadar-se dels aliments prohibitius abans del temps de penitència.
La recepta tradicional dels bunyols de Quaresma inclou ingredients simples com farina, ous, llevat, sucre i oli per a la fregida. Sovint es condimenten amb una mica de canyella o pell de llimona per donar-los un sabor extra. La massa es deixa reposar i després es formen petits bunyols que es fregen fins que estiguin daurats i cruixents.
Avui dia, els bunyols de Quaresma continuen sent una delícia apreciada a Catalunya, especialment durant el període de Quaresma i la Setmana Santa. La seva preparació i degustació s’han convertit en part integrant de les tradicions culinàries i religioses de la regió, recordant-nos la importància de la fe i la preparació espiritual durant aquest temps litúrgic.