Les concas de Sant Joan són un dolç tradicional que té les seves arrels a Catalunya, especialment associades amb la celebració de Sant Joan, una festa popular que se celebra el 24 de juny. La història d’aquestes concas es remunta a segles enrere, quan es creu que van sorgir com una forma d’aprofitar els ingredients disponibles durant aquesta època de l’any.
Es diu que en els segles passats, especialment a les àrees rurals de Catalunya, es feien reunions al voltant dels focs de Sant Joan per celebrar el solstici d’estiu. Durant aquestes festes, les dones de la comunitat es reunien per preparar diferents menjars tradicionals, incloent-hi les concas de Sant Joan.
Aquest dolç es fa principalment amb farina, llevat, sucre, ou i oli. La massa es forma en forma de conca i es fregeix en oli fins que queden daurades i cruixents. Després, s’endolceixen amb sucre o mel.
Les concas de Sant Joan no només són un dolç deliciós, sinó que també tenen un significat cultural profund. Representen la convivència, la tradició i la festa al voltant d’una celebració que ha unit les comunitats catalanes durant segles. Avui en dia, aquestes concas segueixen sent un element essencial de les festes de Sant Joan a Catalunya, recordant-nos la importància de preservar i celebrar les nostres arrels culturals.